Concertele Pantera la festivalurile rock germane au fost anulate în urma acuzațiilor de rasism

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Concertele Pantera la două festivaluri rock din Germania din această primăvară au fost anulate, în urma protestelor legate de remarcile rasiste anterioare ale solistului Philip Anselmo.

Trupa formată din membrii supraviețuitori  PanteraAnselmo și Rex Brown (bas), împreună cu chitaristul Zakk Wylde (Ozzy OsbourneBlack Label Society) și toboșarul Charlie Benante (Anthrax) – era programată să apară la Rock Am Ring și Rock Im Park, două festivaluri rock simultane, care vor avea loc în perioada 2-4 iunie în Nürburgring și, respectiv, Nürnberg. Cu toate acestea, după discuții intense cu artiști, parteneri și fani, promotorii festivalului au decis să scoată Pantera din program.

„Formația Pantera nu va concerta la Rock Im Park și Rock Am Ring 2023 așa cum a fost anunțat”, au declarat organizatorii pe 23 ianuarie pe Twitter, în declarații identice.

Cea mai mare parte a reacțiilor s-a datorat faptului că Anselmo a făcut un salut în stil nazist când a cântat la evenimentul Dimebash din ianuarie 2016 la Lucky Strike Live de la Hollywood, în onoarea regretatului chitarist „Dimebag” Darrell Abbott. De asemenea, el a spus „white power” în timp ce făcea gestul. Mai târziu a susținut că glumea despre consumul de vin alb în culise. Și că reacționa la membrii publicului din față despre care spune că îl tachinau.

Au existat critici suplimentare cu privire la faptul că Rock Am Ring are loc la Nürnberg, unde susținătorii lui Hitler au organizat o serie de mitinguri în masă ale partidului nazist între 1933 și 1938.

Făcând apel la organizatorii Rock Am Ring și Rock Im Park să anuleze aparițiile Pantera la festivaluri, Green Party din Germania a declarat în consiliul orașului Nürnberg că Anselmo „a făcut în mod repetat și deliberat gesturi naziste și a strigat sloganuri rasiste”. Réka Lörincz, purtătoarea de cuvânt a Verzilor împotriva rasismului și extremismului de dreapta, a adăugat că „fostele premise ale partidului nazist” erau „folosite în mod deliberat greșit pentru punerea în scenă și reproducerea ideologiei rasiste și inumane”. Green Party i-a cerut organizatorului, Argo Konzerte GmbH, să reconsidere invitația către Pantera și să anuleze spectacolele trupei la Rock Am Ring și Rock Im Park, care sunt de obicei privite ca un singur eveniment, cu lineup aproape identic. Este considerat a fi cel mai mare festival anual de muzică din Germania și unul dintre cele mai mari din lume.

În mai 2019, Anselmo a fost întrebat de Kerrang! dacă simte că dezbaterea „Dimebash” este de domeniul trecutului. El a răspuns: „Mi se pare ridicol. Am făcut o glumă fără culoare și Bum! Este ca și cum aș fi literalmente Hitler! Nu sunt. Iau fiecare individ în parte, așa cum face orice individ cu logică. Există dragoste în inima mea. De-a lungul anilor, am învățat să fac primul pas cu dragoste și să pun buna-credință pe primul loc. Mă înțeleg cu toată lumea. Dacă există vreo îndoială cu privire la înclinațiile mele politice, oamenii ar trebui să-și scoată asta din cap. Am fost crescut în mijlocul unei distribuții orbitoare de la teatru, de la spitalul de boli psihice, din toate categoriile sociale — de toate culorile, crezurile și tipurile. Pentru mine este absurd ca cineva în zilele noastre să judece un om după culoarea pielii, moștenirea sau religia lor. Sunt un tip inofensiv. Sunt un reacţionar, nu un cauzator de probleme.”

În zilele care au urmat incidentului „Dimebash”Robb Flynn de la Machine Head, care a cântat melodii Pantera cu Anselmo la eveniment – ​​a lansat un videoclip de unsprezece minute în care l-a denunțat pe Anselmo drept „mare bătăuș” și rasist. El a încheiat spunând că nu va mai cânta niciodată o altă melodie PanteraScott Ian de la Anthrax, care este evreu, a lansat o declarație pe site-ul său oficial în care spunea: „Acțiunile lui Philip au fost josnice” și l-a invitat pe Anselmo să facă o donație Centrului Simon Wiesenthal.

Fostul baterist PanteraVinnie Paul Abbott, care nu mai vorbise cu Anselmo de la despărțirea trupei în 2003, a fost disprețuitor când i-a fost cerut un comentariu cu privire la salutul „white power” al solistului. „Nu pot vorbi în numele lui”, a spus Vinnie într-un interviu din 2016. „A făcut o mulțime de lucruri care pătează imaginea a ceea ce a fost trupa atunci, a ceea ce a reprezentat și despre ce era vorba. Și este trist.”

În 2017, Anselmo a criticat „jurnalismul fals în comunitatea metalului” pentru că jurnaliștii au sugerat că este rasist, din cauza acțiunilor sale la „Dimebash”.

În săptămânile de după incidentul „Dimebash”, proiectul Down al lui Anselmo a anulat o serie de spectacole, inclusiv la Hellfest din Franța, festivalul olandez FortaRock și Download din Marea Britanie. Cântărețul a scris o scrisoare deschisă organizatorilor Hellfest în care a spus că nu este momentul potrivit pentru Down să facă turnee. El a mai dezvăluit că suferea de o accidentare recurentă la genunchi și că avea nevoie de reabilitare.

Conținutul website-ului rockandmore.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către Rock And More Radio sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente.